(2016) Fates Warning: Theories of Flight (suomeksi)

0
1839
Share on Facebook
Tweet on Twitter

Artisti: Fates Warning
Albumi: Theories of Flight
Julkaistu
: 01.07.2016
Levy-yhtiö: Inside Out

 

Progressiivisen metallin pioneeri Fates Warning alkoi rikastaa levykokoelmaani edellisen albuminsa Darkness in a Different Light (2013) julkaisun aikoihin. Tutustuttuani paremmin bändin muuhun tuotantoon tulin siihen tulokseen, että albumi oli hyvin toimiva paluu 9 vuoden levytystauon jälkeen, mutta kaikki kappaleet eivät olleet varsinaisesti loistavia, ja tuntui siltä, että bändi oli lämmittelemässä jotain vielä parempaa varten. Tämä tuo meidät nykyhetkeen, jossa 12:nnen FW-levyn Theories of Flight julkaisu on käsillä.

Kuuntele Spotifyssa:

Yksi ensimmäisistä mieleen pomppaavista asioista albumia ensi kertaa kuunnellessa on se, kuinka paljon koukkuja kappaleissa on. Jotkin biisit ovat bändin tarttuvimpia sitten Inside Outin (1994), mutta musiikissa on riittävästi monimutkaisuutta ja kerroksia antamaan tasapainoa ja syvyyttä. Tämä resepti on niin toimiva, että albumia huomaa kuuntelevansa yhä uudelleen lähes riippuvuuteen saakka. Koko levy on kuin synteesi jokaisen Ray Alderin aikakauden julkaisun parhaista puolista, tuntumatta kuitenkaan vanhan toistolta.

Avausraita “From the Rooftops” edustaa melko hyvin albumin tyyliä ja on hyvä alku, mutta myös mielestäni vähiten hyvä kappale. Se on hieman yllättävä valinta ensisingleksi, sillä levyllä on vahvempia ja helpommin lähestyttäviä kappaleita. “Seven Stars” on “Point of Viewin” henkinen seuraaja, koska siinä on samanhenkinen tunnelma ja niin ikään tarttuva kertosäe, vaikka kappale on hieman hitaampi. “SOS” on melodisesti vahva ja hieman salaperäinen tekele, jonka väliosassa on Ray Alderin voimallinen mantra (“sink or swim”). Tämä kappale vaatii tulla soitetuksi livenä!

Fates Warningin introspektiivisemmän puolen ystävät todennäköisesti nauttivat eniten 10-minuuttisesta “The Light and Shade of Thingsistä”, kun taas “White Flagin” ja “Like Stars Our Eyes Have Seenin” intensiteetin luulisi tyydyttävän raskaamman tavaran perään haikailevia. “White Flag” on itselleni ehdottomasti levyn paras kappale, jossa on sinnikkyyteen kannustava sanoma (“No surrender, don’t give up / Never carry that white flag”), ja vierailijoina toimivat pitkäaikainen on/off-jäsen Frank Aresti ja nykyinen kiertuekitaristi Michael Abdow soittavat vaikuttavat soolot. Toinen kohokohta on eeppinen “The Ghosts of Home”, joka kertoo kitaristi-lauluntekijä Jim Matheosin lapsuudesta, jolloin hän joutui jatkuvasti muuttamaan paikasta toiseen. Musiikki säestää aihetta upeasti, alkamalla epätyypillisesti duurissa ennen nopeammaksi ja raskaammaksi muuttumista, mutta sisältäen myös haikean hitaamman osuuden. Levyn nimikappale on puhesampleja sisältävä instrumentaali, joka tuo mieleen “Disconnected Part 2:n”, muttei ole yhtä ambientmainen ja päättää albumin hieman äkillisesti.

Soitto levyllä on tuttuun tapaan ensiluokkaista: basisti Joey Vera ja rumpali Bobby Jarzombek muodostavat hurjan rytmisektion, ja Jim Matheos kutoo kiehtovia riffejä, jotka pääsevät oikeuksiinsa kuulokkeilla kuunnellessa, jolloin on helpompi erottaa mitä kitarat soittavat kummassakin kanavassa. Todelliseen huippusuoritukseen yltää kuitenkin Ray Alder: mies on menettänyt äänensä yläpäätä vuosien varrella, mutta hän on oppinut hyödyntämään jäljellä olevaa äänialaansa. Olen aina pitänyt hänen kypsemmästä laulannastaan myöhemmillä levyillä enemmän kuin alkuaikojen kiekumisesta, ja Theories of Flightilla hän on jälleen ylittänyt itsensä. Alderin tunteikas ja vahva laulu on kirsikka jo ennestään herkullisen kakun päällä.

Theories of Flight on erinomainen ehdokas vuoden parhaaksi albumiksi, jolta löytyy kaikkea mitä Fates Warning -fani voi yhtyeeltä toivoa. Se on epäilemättä yksi bändin pitkän uran merkkipaaluista ja ansaitsee tulla mainituksi samassa lauseessa kuin Parallels (1991), A Pleasant Shade of Gray (1997) ja Disconnected (2000).

Arvosana: 10/10, 5 tähteä

Kappalelista:

  1. From the Rooftops
  2. Seven Stars
  3. SOS
  4. The Light and Shade of Things
  5. White Flag
  6. Like Stars Our Eyes Have Seen
  7. The Ghosts of Home
  8. Theories of Flight

Teksti: Ville Karttunen

Comments

comments

NO COMMENTS