(2017) Daniel Cavanagh: Monochrome (suomeksi)

0
1158
Share on Facebook
Tweet on Twitter

Artisti: Daniel Cavanagh
Albumi: Monochrome
Julkaisupäivä: 13.10.2017
Levy-yhtiö: Kscope

 

Daniel Cavanagh tunnetaan Anatheman pääasiallisena lauluntekijänä, joten häneltä ei ihan ensimmäisenä odottaisi sooloalbumia. Lisäksi hänen pääbändinsä viimeisin julkaisu, The Optimist, näki päivänvalon alle puoli vuotta sitten, mikä tekee kysymyksen “miksi nyt?” vielä relevantimmaksi. Cavanaghin itsensä mukaan materiaali olisi ollut riittävän vahvaa Anathemalle, mutta kappaleet olivat niin henkilökohtaisia, etteivät ne tarvinneet muiden panosta. Seurattuani Anathemaa kuuden vuoden ajan olin kiinnostunut kuulemaan, millaista jälkeä hän saisi aikaan omillaan, joten Monochrome piti tietenkin katsastaa.

 

Avausraita “The Exorcist” ei nimestään huolimatta ole kauhuleffamainen teos – sen sijaan kyseessä on kuin kaunis risteytys “One Last Goodbyeta” ja “Untouchable, Pt. 2:ta”, joka kuitenkin seisoo omilla jaloillaan. Cavanaghin laulu yllätti minut, sillä hän laulaa toisen puoliskon korkeammassa rekisterissä kuin yleensä. Laulajana hän on aina jäänyt veljensä Vincentin ja Lee Douglasin varjoon, mutta “The Exorcist” on hänen vahvin laulusuorituksensa koskaan ja yksi hänen parhaista kappaleistaan – miehen tavaramerkkikitaraliidit biisin lopussa ovat kirsikka kakun päälle. “This Music” esittelee ensimmäistä kertaa levyllä Cavanaghin aiemman kiertuekumppanin, hollantilaisen seireenin Anneke van Giersbergenin vierailevana solistina. Hänen raukean laulunsa ja Cavanaghin hillityn tulkinnan välinen vuorottelu heidän laulaessaan “just this song, just this music” on nautinnollista kuunneltavaa. “Soho” on kuin musiikillinen triptyykki: aluksi van Giersbergen laulaa yksin pianon säestyksellä, sitten tahti nopeutuu hieman ja hän ja Cavanagh duetoivat, ja lopussa kappale rauhoittuu ja Cavanagh jää yksin laulamaan, jälleen vain pianon ja koskettimien soidessa taustalla. Koko kappale on hyvin kuvauksellinen – kuin kaksi sielunkumppania, jotka tapaavat pikaisesti yössä ja menevät sitten omia polkujaan.

Instrumentaalinen “The Silent Flight of the Raven Winged Hours” on ensimmäinen iso irtiotto Anathemasta, sillä alun pianojuoksutuksissa on klassisen musiikin sävyjä, kun taas jälkimmäisessä puoliskossa kuullaan Mariusz Dudan Lunatic Soul -projektin mieleen tuovaa sanatonta laulua, 70-lukulaisia avaruusprogesyntikoita ja kitaroiden jyrinää. Melkoinen eepos! “Dawn” on toinen epätyypillinen sävellys: akustisen näppäilyn, viulun (soittajana Anna Phoebe, joka on aiemmin esiintynyt Anatheman kanssa) ja menevän rytmin yhdistelmä nimittäin tekee siitä melko folkahtavan ja lähes kelttiläisen kuuloisen. Upealla “Oceans of Timella” Cavanagh duetoi jälleen vahvasti van Giersbergenin kanssa, ja mukana on pieni viittaus “Fragile Dreamsin”, vaikka se onkin niin hienovarainen, ettei se ole välttämättä tietoinen ratkaisu. Lopetusinstrumentaalissa “Some Dreams Come True” kuullaan oletettavasti Cavanaghin oman lapsen naurua, mikä on kaunis tapa päättää albumi.

 

Monochrome on hieman riisuttu verrattuna Anatheman viimeisimpiin julkaisuihin, ja piano on vallitsevana elementtinä musiikissa, mutta mukana on myös jonkin verran paisuttelua. Miellyttävää on myös se, että Cavanaghin ulvovia kitaraliidejä kuullaan useaan otteeseen, sillä niitä ei ole kuultu järin runsaasti Anatheman albumeilla viime aikoina. “The Exorcist” on ehdottomasti levyn paras kappale, mutta sen sijaan että muut biisit kalpenisivat sen rinnalla, mikä on vahvojen avausten tyypillinen ongelma, se imaisee mukaansa ja saa haluamaan kuunnella koko albumin. Monochrome kuulostaa rennolta, mutta silti intohimoiselta – aivan kuin Cavanagh olisi tiennyt, että harva odottaisi häneltä soololevyä, joten hänellä olisi täysi vapaus äänittää itselleen tärkeitä kappaleita ja kokeilla hieman erilaisia vaikutteita ilman ulkopuolisia paineita. Tällainen musiikki kuulostaa parhaalta yön hiljaisina tunteina kuunneltuna, ja rohkenen väittää Monochromen olevan tasalaatuisuudessaan paras albumi, jonka Cavanagh on tehnyt sitten vuoden 2010 We’re Here Because We’re Heren.

Arvosana: 9/10, 4½ tähteä

Kappalelista:
1. The Exorcist
2. This Music
3. Soho
4. The Silent Flight of the Raven Winged Hours
5. Dawn
6. Oceans of Time
7. Some Dreams Come True

Comments

comments

NO COMMENTS