(2017) Tuesday the Sky: Drift (suomeksi)

0
2319
Share on Facebook
Tweet on Twitter

Artisti: Tuesday the Sky
Albumi: Drift
Julkaisupäivä: 30.06.2017
Levy-yhtiö: InsideOut

 

Ei ole mikään salaisuus, että Jim Matheos on yksi suosikkimuusikoistani. Progemetallipioneeri Fates Warningin kipparina ja OSI-duon toisena puoliskona amerikkalaiskitaristi on luonut vaikuttavan tuotannon, jonka lisäksi hän on tehnyt kolme soololevyä ja yhteistyötä entisen Fates Warning -solisti John Archin kanssa Arch/Matheosissa. Tuesday the Sky on jälleen yksi lisäys tuotteliaan miehen cv:hen; instrumentaalinen rock-projekti, joka sai alkusysäyksensä alun perin Fates Warningin bonusraidaksi tarkoitetusta kappaleesta.

 

Matheosin mukaan kappaleet saivat tyypillisesti alkunsa kitaraefektikokeiluilla ennen varsinaisen musiikin säveltämistä, eli päinvastoin kuin perinteisellä menetelmällä. Albumin luulisikin hivelevän kitaristien ja kamarunkkarien korvia, sillä Matheos taitaa äänimaisemien luonnin “Far and Awayn” jännistä tremoloista “Dyatlov Passin” salamyhkäisiin soundeihin. Kuvaillakseni musiikkia lyhyesti, sanoisin sen olevan kuin post-rockia, mutta ilman tylsyyttä. Albumilla soittaa rumpuja God Is an Astronautin Lloyd Hanney, mikä tekee genrevertailusta vielä välttämättömämpää. Olen yrittänyt kuunnella Sigur Rosin kaltaisia bändejä, mutta yleisenä ongelmana post-rockissa näen sen, että kappaleilla kestää ikuisuus päästä vauhtiin. Tuesday the Sky välttää tämän sudenkuopan, sillä yksikään kappale ei jauha paikallaan loputtomiin – 4-7 minuutin pituus, jonka sisällä biisit pysyvät, on optimaalinen kesto tällaisessa musiikissa. Melkein bändin mukaan nimetty “Today the Sky” on oiva lippulaiva levylle, kappale kun kasvaa ja puhkeaa loistoon kuin kauneimmat kukat. “It Comes in Waves” on ehdotonta voittaja-ainesta, liikkuen vaivattomasti valosta melankoliaan kuin keskipäivä auringonlaskuun konsanaan. “Kite” lämmittänee kenkiintuijottelun ystäviä (joihin myös allekirjoittanut lukeutuu), ja tapa, jolla biisi säilyttää kauneutensa jopa lopun äkillisen säröpurkauksen aikana, on ihmeellinen.

On jännä, miten Drift hiihtää uusia musiikillisia latuja, mutta samanaikaisesti Matheosin kädenjälki kuuluu vankasti sävellyksissä ja soitossa. Koira ei karvoistaan pääse: “Dyatlov Pass” äityy melko metalliseksi ja fateswarningmaiseksi loppua kohti (kenties tästä kappaleesta kaikki sai alkunsa?), “Vortex Streetin” pätkivään lauluun (josta vastaava Anna-Lynne Williams lainaa sanatonta lauluaan myös seesteiseen “Westerliesiin”) on varmasti vaikuttanut Matheosin OSI-menneisyys, ja “Roger Gordo” hyödyntää molemman edellä mainitun yhtyeen tavoin puhesampleja. Siitä puheen ollen, Matheosin OSI-kumppani – toinen sankarini – Kevin Moore esiintyy vain kahdessa kappaleessa, vaikka projektin nimi pohjautuu hänen demobiisiinsä “Wednesday the Sky”. Mooren näpit ovat kuitenkin vahvasti pelissä näissä kappaleissa, sillä “It Comes in Wavesissa” kuullaan hänen tavaramerkki-Rhodesiaan, ja nimibiisin elektroniikka on myös hänelle tyypillistä. Vaikka valitettavasti uutta OSI:ta ei liene juuri nyt näköpiirissä, on lohduttavaa että parivaljakko työskentelee yhä säännöllisesti yhdessä, sillä Matheosin kitarointia kuullaan myös Mooren tuoreessa Chroma Key -materiaalissa.

 

Driftin ainut heikkous on se, että parhaat kappaleet on sijoitettu levyn alkupuolelle. Vaikka esimerkiksi “The Row Endeth” on sinänsä hyvä, se jää hieman jo sitä ennen kuullun mahtavuuden varjoon. Levyn äänimaisemat ovat kuitenkin upeita ja kappalemateriaali ja sen tunnelmat riittävän vaihtelevia – löytyy niin kirkasta ja lämmintä, synkeää ja aavemaista kuin orgaanista ja elektronista. Pääasiallisesti lauletun musiikin ystävänä on pakko myöntää etten ole varma, päätyykö Drift tehosoittoon kuulokkeissani, mutta se on erittäin onnistunut teos omassa genressään ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen niille, jotka pitävät ennestään Fates Warningista ja OSI:sta tai ylipäätään maalailevasta instrumentaalirockista.

Arvosana: 8/10, 4 tähteä

Kappalelista:
1. Today the Sky
2. Kite
3. Vortex Street
4. It Comes in Waves
5. Dyatlov Pass
6. Far and Away
7. Westerlies
8. Roger Gordo
9. The Rowing Endeth
10. Drift

Comments

comments

NO COMMENTS