(2018) Lunatic Soul: Under the Fragmented Sky (suomeksi)

0
1540
Share on Facebook
Tweet on Twitter

Artisti: Lunatic Soul
Albumi: Under the Fragmented Sky
Julkaisupäivä: 08.06.2018 (Suomi)
Levy-yhtiö: Kscope

 

Viime vuonna julkaistun erinomaisen Fracturedin jälkeen Riverside-nokkamies Mariusz Dudan sooloprojekti Lunatic Soul palaa kyseiseltä albumilta ylijääneistä kappaleista koostuvan julkaisun merkeissä. Under the Fragmented Skyn piti alun perin olla maxisingle ja sittemmin EP, mutta lopulta se kasvoi kokonaiseksi albumiksi 36 minuutin kestonsa vuoksi. Koska Fractured oli yksi vuoden 2017 suosikkilevyistäni, lisämateriaali samoista sessioista ei ollut lainkaan pahitteeksi.

Kuuntele Spotifyssa tästä:

 

Jo tovin verran Riversidea fanittaneena olin kuunnellut myös joitain Lunatic Soulin levyjä, mutta niiden instrumentaalinen ja ambient-voittoinen tyyli ei puhutellut yhtä paljon kuin Dudan pääbändin tuotokset. Fractured oli kuitenkin askel uuteen, laulupainotteisempaan suuntaan taidepop- ja trip hop -vaikutteineen, ja siitä tulikin ensimmäinen LS-julkaisu, josta todella pidin. Vaikka Under the Fragmented Sky onkin äänitetty samoihin aikoihin, se on väistämättä hieman lähempänä vanhaa tuotantoa instrumentaalipainotteisuutensa vuoksi, sillä kaikki lauluttomat raidat olivat päätyneet leikkaushuoneen lattialle. Oli miten oli, otin innolla vastaan tämän kolikon toisen puolen.

“He av enin” otsikko saattaa näyttää ensivilkaisulla skandinaavisella kielellä kirjoitetulta lauseelta, mutta todellinen merkitys käy selväksi, kun kiinnittää enemmän huomiota. Poikakuoromainen falsettilaulu antaa kappaleelle kirkollisen tunnelman, ja pääkitaramelodian voi melkeinpä kuulla päässään uruilla soitettuna. “Trials” nivoutuu Dudan toistuvan laulufraasin “I tried so hard to pretend” ympärille, mikä elektronisen soitannan ohella saa sen kuulostamaan kuin remix-versioinnilta. Biisi kasvaa kuitenkin mielenkiintoisesti ja välttää paikalleen jumiutumisen. “Shadowsin” nimi on osuva, sillä se on tummasävyinen ja jopa aavemainen teos. Se on kuitenkin myös albumin vähiten kiinnostavaa antia mukavasta kitaraoutrostaan huolimatta, kun taas “Rinsing the Night” yhdistelee akustisia kitaroita ja elekttonisia biittejä tuoreella tavalla. “The Art of Repairing” on syntikkavetoisempi biisi, jossa kuullaan myös luovaa Autotunen käyttöä laulun kanssa, mikä tekee siitä pakollisen kuunneltavan kaikille, jotka inhoavat modernin popmusiikin robottimaista laulua. Uskokaa pois, tätä pahamaineista efektiä voidaan käyttää hyvällä maulla! Ainut varsinainen välisoitto on 90-sekuntinen “Sorrow”, jota säestävät vain Dudan falsettilaulu ja tuulen äänet. Jopa näin kesällä kuunneltuna biisi herättää välittömästi mielikuvia viileän talvisesta tunnelmasta.

Kaikki edellämainitut kappaleet ovat instrumentaalisia ja laulu esiintyy vain hetkittäin eteerisenä instrumenttina, mutta “Under the Fragmented Sky” ja päätösraita “Untamed” ovat perinteisempiä, laulupainotteisia kappaleita, ja näin ollen erottuvat levyltä edukseen. Nimiraita on folkahtavan akustinen ralli, joka voisi olla kotonaan myös jollain Riverside-albumilla – se jopa muistuttaa hieman “Time Travelersia”, mikä saattaakin olla syy, miksi se jätettiin pois Fracturedilta, sillä Lunatic Soul on kuitenkin oma maailmansa. Ainoa hieman ihmetyttävä asia on lopetus, jossa “He av enin” kuoro tekee paluun ja jolla ei ole mitään tekemistä muun kappaleen kanssa, mutta kenties tämän osion tarkoituksena on luoda albumille pientä jatkumoa. “Untamed” on niin ikään akustisvetoinen biisi, mutta rummut ja syntikat laajentavat sen skaalaa, tekemättä kappaleesta kuitenkaan turhan täyteen ahdettua. “War is over, you can start”, Duda laulaa, päättäen albumin toiveikkaasti. “Moving On” kuitenkin toimii niin hienosti Fracturedin päätösraitana, että kaksi lopetustunnelmaa huokuvaa raitaa olisi voinut olla liikaa.

 

Under the Fragmented Sky ei todellakaan ole mikään turha julkaisu. Vaikka on helppoa nähdä, miksi sen kappaleet eivät mahtuneet emolevylle mukaan, ne eivät juurikaan kalpene vertailussa mukaan kelpuutettujen kanssa, vaan ovat yksinkertaisesti erilaisia. Itse asiassa arvostukseni Fracturedia kohtaan nousee yhä enemmän, sillä on selvää, että Duda teki kaikki oikeat valinnat sen kappalelistaa rakentaessaan, vaikka hänen käsissään oli runsaasti materiaalia. Mies on ollut luovuutensa huipulla viimeisten kolmen vuoden ajan, ja toivon mukaan Riversiden syksyllä ilmestyvä Wasteland jatkaa tätä voittokulkua. Suosittelen Under the Fragmented Skyta jokaiselle Fracturedista pitäneelle, mutta sillä on myös oma identiteettinsä, ja se voisi toimia hyvänä johdantona Lunatic Soulin maailmaan, koska se toimii siltana vanhan ja uudemman tuotannon välillä.

 

Arvosana: 8½/10, 4½ tähteä

Kappalelista:
1. He av en
2. Trials
3. Sorrow
4. Under the Fragmented Sky
5. Shadows
6. Rinsing the Night
7. The Art of Repairing
8. Untamed

Comments

comments

NO COMMENTS