NILE w/ EMBRYO & MELECHESH – Nosturi, Helsinki, 30.03.2016 (suomeksi)

0
53
Share on Facebook
Tweet on Twitter

Maaliskuun lähestyessä loppuaan Nosturissa oli tarjolla odotettu toisinto viiden vuoden takaa, kun etnisemmän raskaan musiikin airuet, yhdysvaltalainen Nile sekä nykyisin Alankomaista ponnistava Melechesh valloittivat Hietalahden mukanaan italialainen Embryo. Nile on jo tuttu Suomen-vieras, mutta Melecheshille tämä piipahdus taitaa olla – ainakin tietääkseni – vasta toinen, viimevuotisen Steelfestin esiintymisensä kun bändi joutui harmittavasti perumaan. Olin itse paikalla viisi vuotta sitten todistamassa molempien yhtyeiden väkivahvaa esiintymistä Nosturissa, joten odotukset olivat syystäkin korkealla.

2016.03.29 01 Embryo @ Nosturi 03Ennakkoon hieman huolestutti tapahtuman aikainen alkamisajankohta: lämmittelijä Embryon soittoaika oli ajoitettu jo puoli kahdeksaksi illalla, ja vaikka mediassa on paljon kohistu arki-iltakeikkojen alkamisen aikaistamisesta positiiviseen sävyyn, on monesti tuntunut siltä ettei yleisö kuitenkaan eksy paikalle normaalia viikonloppukeikkaa aikaisemmin. Saapuessani Nosturille suunnilleen varttia yli seitsemän, piha olikin odotetun hiljainen noin kymmenen ihmisen tuhotessa hätäisesti kaljatölkkiensä pohjia, ja sisätiloissa tilanne ei kuulemma näyttänyt paljoa paremmalta aiemmin paikalle ehtineen kuvaajamme Elizan mukaan. Tilanteeseen saattoi tosin vaikuttaa 28 euron sisäänpääsy, joka ei välttämättä jokaista houkuttele lähtemään kesken työviikon tuulettumaan.

Embryo oli itselleni tyystin tuntematon nimi, vaikka bändi onkin perustettu (jo) vuonna 2000 ja takana on kolme pitkäsoittoa, joista viimeisin, bändin nimeä kantava levy on julkaistu viime vuonna. Setti polkaistiin käyntiin hieman myöhässä hyvin harvalukuiselle mutta mukavan vastaanottavaiselle yleisölle. Bändin ulosanti oli mukavan äkkiväärää räimettä jostain melodödiksen ja metalcoren välimaastosta: välillä maalailtiin keskitempoisesti Dark Tranquillityn vanavedessä, hypättiin hetkiseksi sepulturamaisiin junttariffeihin, oli futuristista syntikkamattotaustaa ja ties mitä. Juuri kun luulit saavasi otteen biisistä, tulikin kulman takaa pakkaa sekoittava polyrytminen kikkailuosio.

2016.03.29 01 Embryo @ Nosturi 06Embryon meininki jätti itselleni hieman kaksijakoisen fiiliksen: biisimateriaali oli sinänsä hyvinkin pätevää, mutta jokin viimeinen silaus hommasta jäi puuttumaan. Miksaajalta bändi ei liiemmin apuja saanut: lavaääni oli rujo, eikä rumpusettiä oltu jostain syystä mikitetty yläpuolelta laisinkaan, mikä söi auttamatta tehoja. Bändi olisi myös hyötynyt selkeästi toisesta kitaristista, sillä vähien kitarasoolojen – jotka eivät valitettavasti olleet kovinkaan kummoisia – aikana pelkän basson ja rumpujen yhteispeli ei riittänyt kannattelemaan soundia. En tiedä kuka ohjasi taustanauhoja, mutta välillä synamatto oli hädin tuskin kuultavissa kun taas breakdowneissa taustanauhat tuutattiin vähän turhankin kovaa pihalle. Internet tiesi kertoa bändiin kuuluvan myös kiipparistin, mutta Nosturissa Embryo esiintyi jostain syystä nelimiehisenä.

Kokonaisuutena Embryo otti kuitenkin kelpo työvoiton, ja bändin materiaali tuntui uppoavan yleisöön mainiosti vähistä keskustelunpätkistä päätellen. Vokalisti Roberto Pasolini kiitteli yleisöä vuolaasti jäätävällä italoaksentillaan tuoden kiharoineen mieleen Rhapsody of Firen Fabio Lionen, ja varsinkin viime vuonna bändiin liittynyt rumpali Enea Passarella oli pitkine jamaikalaistyylisine rastoineen sympaattinen ilmestys setin takana. Omalle keikalleen en Embryota välttämättä lähtisi katsomaan, mutta tässä kontekstissa keikka oli varsin mainio.

2016.03.29 02 Melechesh @ Nosturi 07Seuraavaksi päästiinkin itse asiaan. Alun perin Jerusalemista lähtöisin oleva Melechesh on takonut mesopotamialaissävytteistä mustunutta metalliaan jo vuodesta 1993. Ysäri ei ollut bändille suotuisaa aikaa Israelissa, mistä jäsenet muuttivat Hollantiin vuosikymmenen loppupuolella. Bändiä ei montaa kertaa ole Suomessa nähty, ja Embryon setin loppupuolella paikalle saapunut runsaspäinen väkimassa olikin selkeästi tullut todistamaan Melecheshiä siinä missä Nileäkin: ensimmäisen kappaleen käynnistyessä meininki oli saman tien katossa. Bändi oli panostanut ulkoiseen puoleensa runsaasti backdropin lisäksi sivubannereilla sekä palavilla suitsukkeilla; toivottavasti eturivissä ei ollut hajuyliherkkiä, kuvaajamme suitsukkeet saivat ainakin pärskimään. Kakkoskitaristi ja basisti olivat lisäksi pukeutuneet pelkät silmät paljastaviin mustiin huiveihin.

Melecheshin soundi on täysin uniikki; mieleen ei tule ensimmäistäkään bändiä joka kuulostaisi samalta. Riffit soivat länsimaalaisen korvaan oudoilta kuulostavilla itämaisilla sävelasteikoilla. Bändin pääjehun, laulaja-kitaristi Ashmedin kuiva ja kimeä ärinä toimi loistavasti yhteen terävästi miksattujen kitaroiden sekä iskevien rumpusoundien kanssa. Bändiin paluun tehnyt alkuperäisrumpali Lord Curse soitti osuutensa hyväntuulisen oloisena vaihdellen luontevasti nopeista blastbeat-lanauksista hitaampiin laukkakomppiosuuksiin. Settilista mukaili hyvin paljon viiden vuoden takaista, mutta tästä ei todellakaan sopinut valittaa: setin avaajasta, uusimman Enki-levyn “The Pendulum Speaksista” sen päättäneeseen Emissariesin avausraita “Rebirth of the Nemesikseen” asti yleisö oli täysillä mukana. Siltikin, toivottavasti bändi vielä joskus ymmärtäisi ottaa Sphynx-levyn menopala “Purifier of the Starsin” mukaan settiin…

2016.03.29 03 Nile @ Nosturi 04Toisin kuin Melechesh, maailman merkittävämpiin death metal –bändihin lukeutuva Nile on käynyt Suomessa monen monituista kertaa, eikä syyttä: bändin vahvasti egyptiläisestä mytologiasta ammentava death metal on yksinkertaisesti aivan helvetin kovaa, ja bändin tuotannosta Black Seeds of Vengeance, In Their Darkened Shrines sekä varsinkin Annihilation of the Wicked ovat luontevia ehdokkaita kenen tahansa klassikkolistalle. Bändiltä aiemmin näkemäni Suomen-keikat ovat olleet loistavia – vuonna 2008 Nilen ensimmäisen Tuskan-keikan aikana pyörinyt pitti ulottui Sue-stagen eturivistä koko matkan mikseripöydälle asti, eikä kaksi vuotta myöhemmin jääty kauas.

Kymmentä vaille kymmenen Nosturin verhot vedettiin syrjään, ja kun bändin de factoksi keikka-avaajaksi muodostunut “Sacrifice Unto Sebek” pärähti soimaan, peli oli saman tien selvä ja oli kuin olisi kotiinsa palannut. Neljä ensimmäistä kappaletta kaahattiinkin täysin edellisen Nosturi-keikan hengessä, kun kakkosena soitettiin Black Seeds of Vengeancen “Defiling the Gates of Ishtar” sekä kolmantena ja neljäntenä Those Whom the Gods Detestiltä “Kafir!” sekä “Hittite Dung Incantation”, joita ennen vokaaliosuudet nykyisin pääosin hoitava kitaristi Dallas Toler-Wade kehui, kuinka mukavaa Suomeen on aina palata soittamaan.

2016.03.29 03 Nile @ Nosturi 03Uuden levyn, vajaan vuoden vanhan What Should Not Be Unearthedin “Call to Destruction”, “In the Name of Amun”, nimiraita sekä “Evil to Cast Out Evil” sujahtivat vanhempien suosikkien sekaan vaivattomasti – loppupään Ushabti Reanimatoria käytettiin mainiosti keikan intronauhana. Pitkän linjan faneja hemmoteltiin debyyttilevy Amongst the Catacombs of Nephren-Kan “The Howling of the Jinnillä”. Kova! Encoreissa mentiin ajassa taaksepäin: liikkeelle lähdettiin In Their Darkened Shrinesin videobiisi “Sarcophagusilla”, jonka perään pamahtikin Se Henkilökohtainen Suosikki™, Annihilation of the Wickedin “Lashed to the Slave Stick”! Keikan päätti itseoikeutetusti ehkä bändin tunnetuin ralli, “Black Seeds of Vengeance”.

2016.03.29 03 Nile @ Nosturi 08Nile on kerrasta toiseen huikeata seurattavaa. Bändin mastermind, kitaristi Karl Sanders, kelpaisi ikänsä puolesta (mies on jo 52!) suurimman osan yleisöstä isäksi, mutta mies soittaa edelleen monet kollegansa suohon puhumattakaan äärimmäisen matalasta murinaäänestään. Kreikan ihmemies George Kolliaksella on keskivertohelsinkiläisyksiön verran lattiapinta-alaa vievän rumpukioskinsa takana edelleen täysin epätodellinen kiire, viuhuvathan tempot suurimmassa osassa bändin tuotantoa 250 iskun paremmalla puolella. Sanders, Toler-Wade ja Kollias ovatkin soittaneet yhdessä jo päälle 10 vuotta, ainoastaan basistin paikalla on ollut tuulisempaa. Bändin tuoreehko basisti Brad Parris hoiti kuitenkin tonttinsa mallikkaasti.

Nosturi ja Nile (kuin myös, totta kai, Nosturi ja Melechesh) ovat pettämätön yhdistelmä, ja on mahtavaa, että raskaallekin musiikille on edelleen kysyntää – uumoilin etukäteen, että lähemmäs 30 euron hintainen lippu olisi keskivertokävijälle liikaa, mutta väkeä oli paikalla runsaasti. Erityiskiitoksen Nosturi ansaitsee nykykäytännöstään levittää anniskelualuetta lavan edustaa kohti myytyjen ennakkolippujen perusteella. Tällä kertaa alaikäisiä ei paikalla kovin paljoa näkynytkään, joten olutta pääsi lipittämään käytännössä eturiviin asti. Viilentyneeseen kevätiltaan purkautui tyytyväisen näköistä porukkaa – onnistunut Nosturi-keikka jälleen kerran! Kyllähän Nilen settiin olisi vielä “Cast Down the Hereticin” mieluusti huolinut, mutta kaikkea ei kai voi saada.

Nilen settilista:
1. Sacrifice Unto Sebek
2. Defiling the Gates of Ishtar
3. Kafir!
4. Hittite Dung Incantation
5. Call to Destruction
6. In the Name of Amun
7. The Howling of the Jinn
8. What Should Not Be Unearthed
9. The Inevitable Degragation of Flesh
10. Evil to Cast Out Evil

Encore:
11. Sarcophagus
12. Lashed to the Slave Stick
13. Black Seeds of Vengeance

2016.03.29 03 Nile @ Nosturi 14

Text: Atte Valtonen | Photos: Eliza Rask | Ed: Lene L.