CAIN’S OFFERING w/ CRIMSON SUN – Nosturi, Helsinki, 1.10.2016 (suomeksi)

0
1997
Share on Facebook
Tweet on Twitter

Kitaristi Jani Liimatainen on suurelle yleisölle todennäköisesti eniten tuttu kotimaamme tunnetuimpiin metalliorkestereihin lukeutuvasta Sonata Arcticasta, josta mies sai kenkää vuonna 2007. Epäselvissä olosuhteissa tapahtunut välirikko Liimataisen ja muun bändin välillä sai miehen viettämään jonkin aikaa hiljaiseloa, joka rikottiin vuonna 2009, kun Liimataisen edeltävänä vuonna perustama superkokoonpano Cain’s Offering julkaisi debyyttilevynsä Gather the Faithful. Liimataisen lisäksi Stratovarius-vokalisti Timo Kotipellon, Norther-basisti Jukka Koskisen, myös Sonata Arcticassa muinoin vaikuttaneen synisti Mikko Härkinin sekä Liimataisen vanhan kemiläisen ystävän ja Paul Di’Anno-aikaisen bänditoveri Jani ”Hurtsi” Hurulan muodostaman kokoonpanon levy ampaisi saman tien kotimaisen power metalin kärkikastiin, ja oli esimerkiksi Sonatan tuolloin viimeisimpään, etäiseksi jääneeseen Unia-levyyn verrattuna ihastuttavan perinteistä ja rautaisella ammattitaidolla toteutettua musiikkia.

Debyytin julkaisun jälkeen Cain’s Offeringista ei Liimataisen satunnaisia mainintoja lukuunottamatta kuulunut pitkään aikaan mitään, kunnes toissavuonna Facebookiin perustettiin bändin virallinen sivu, jonne Liimatainen alkoi kirjoittaa uuden levyn kirjoitusprosessista. Kakkoslevy Stormcrow ilmestyi viime vuoden toukokuussa, mutta bändin ensimmäisiä live-esiintymisiä saatiin odottaa tämän vuoden kesään asti. Koskisen korvanneen entisen myGRAIN-basisti Jonas Kuhlbergin sekä Kotipellon pitkäaikaisen Stratovarius-bänditoverin Jens Johanssonin vahvistama Cain’s Offering heitti vaatimattomasti ensimmäisen Suomen-keikkansa Tuskan Helsinki Stagella kahden Japanin-esiintymisen jälkeen. Keikan tehot hukkuivat täysin umpisurkeisiin lavasoundeihin, mutta fanien onneksi Kotipelto ilmoitti Cain’s Offeringin soittavan pari klubikeikkaa syksymmällä. Toinen keikoista osui Helsingin Nosturiin 1. lokakuuta, ja paikallehan sitä oli päästävä!

Kuvagalleria TÄÄLLÄ!
Read in English HERE!

 

2016-10-01-01-crimson-sun-nosturi-6Cain’s Offeringin lämmittelijäksi valikoitunut, Haminasta kotoisin oleva Crimson Sun on tehnyt viime aikoina kovaa nousua kohti kotimaan metallibändien kärkikastia, eikä suotta. Bändin viime vuonna julkaistu debyytti Towards the Light oli taidokkaasti sävellettyä melodista metallia, joka selkeästi on löytänyt kuulijakuntansa tämän vuoden aikana – keväiseen MetalOrgyjen Nosturin-keikkaan nähden yleisömäärä oli moninkertaistunut. Harmillisen lyhyen, vain 30-minuuttisen ja kuuden kappaleen mittaisen lämppärikeikan vetäissyt Crimson Sun oli tällä kertaa vielä parempi kuin keväällä: yhteissoitto oli tiukempaa, vokalisti Sini Seppälä lauloi täydellisesti nuottiin ja muun bändin esiintyminenkin oli huomattavasti rennomman oloista. Basisti Jukka Jauhiainen oli lähemmäs metrin mittaisine hiuksineen näyttävä ilmestys lavalla: miehen naamalle puhaltanut tuulikone oli ilmeisesti jatkuvasti täydellä teholla, puhaltaen hiuksia joka suuntaan. Valitettavasti lavasoundi ei ollut parantunut keväästä; en tiedä, kuka keikan tällä kertaa miksasi, mutta rummut alkoivat virvelin ja tomien puolesta olla kohdallaan vasta viimeisenä soitetun ”Memories Burningin” aikana, ja osan ajasta kielisoittimet kuulostivat täysin miksaamattomilta. Yleisö kuitenkin piti selvästi näkemästään, ja paikalla taisi olla paljon bändin ensi kertaa nähneitä. Nyt vaan sitä keikan aikana mainittua uutta materiaalia pian pihalle, niin saadaan homma oikeasti isolleen!

Crimson Sunin setti:
1. The Storm
2. Clockwork Heart
3. Towards the Light
4. Awaken
5. The Spark
6. Memories Burning

 

2016-10-01-02-cains-offering-nosturi-10Ikuisuudelta tuntuneen puolituntisen roudaustauon jälkeen Cain’s Offering nousi viimein lavalle Stormcrow’n välisoiton ”I Am Legion” saattelemana, ja kun levyn nimiraita pärähti soimaan, yleisö oli saman tien täysillä mukana. Lavalla keikkaa oltiin selkeästi jännitetty etukäteen – ainakin Jani Liimataisen kädet vapisivat aluksi selkeästi, mutta toisena soitetusta ”The Best of Timesista” eteenpäin mies uskalsi rentoutua, ja Timo Kotipelto kiittikin vilpittömästi yleisöä, joka oli saapunut katsomaan sankoin joukoin tätä ”uutta bändiä”. Mies esitteli muun bändin vähän kerrassaan biisien välillä, vitsaillen viimeisenä vuorossa olevan Jens Johanssonin kohdalla, ettei hän aikoisi miestä esitellä laisinkaan, mutta joutui myöntymään yleisön ”Jens! Jens!”-huutojen myötä – tuskin miehen panosta kotimaisen power metalin historiassa voi kukaan kiistää.

Yleisellä tasolla keikka oli hävyttömän kova. Bändin kaikki jäsenet ovat pitkän linjan ammattilaisia, jotka ovat myös tahoillaan soittaneet pitkään yhdessä, ja se näkyi. Soundit olivat kerrankin todella hyvin kohdallaan, olihan bändillä mukana oma miksaaja ja laitteisto, minkä lisäksi Jonas Kuhlbergin bassosoundi oli juuri niin ryönäinen kuin pitääkin. Kotipellon lavaspiikit ovat aina olleet korniudessaan viihdyttäviä, eikä tälläkään kertaa tarvinnut pettyä miehen spiikatessa ennen ”Stolen Watersin” alkua, ettei biisi kerro siitä jätkästä, joka varastaa lavan kaljaa, vaan lavan vettä. Hauskana yksityiskohtana koko bändi näytti käytännössä täysin samalta kuin kesän Tuskan-keikalla: Liimataisella oli päällään sama Terveisiä Kotkasta –wifebeater, ja rumpali Hurulalla sama liekkipipo – nopeat lasit vain puuttuivat. Suurelle yleisölle tuntematon Hurula oli muutenkin bändin selkäranka tanakkoine tuplabasarijuoksutuksineen, joita on varmasti tullut soitettua kerta jos toinenkin – miehen pohkeet ovat paksummat kuin keskivertobodarin reidet!

2016-10-01-02-cains-offering-nosturi-12Settilista painottui tuoreemman Stormcrow-levyn materiaaliin, sillä debyytti Gather the Faithfulilta mukaan pääsivät ainoastaan ”More Than Friends”, ”Oceans of Regret”, ”Thorn in My Side” sekä jo mainittu ”Stolen Waters”, joista varsinkin toiseksi viimeinen oli valintana yllättävä – olisin olettanut levyn avausraita ”My Queen of Winterin” tai loistavan balladin ”Into the Bluen” olevan mukana setissä. Keikan ylivoimaisesti suurin yllätys kuitenkin koettiin varsinaisen setin viimeisenä soitetun ”On the Shoren” jälkeen, kun bändi palasi lavalle ja polkaisi käyntiin Liimataisen Sonata Arctican vuoden 2004 Reckoning Night -levylle säveltämän ”My Selenen”. Allekirjoittaneella on voimakkaasti sellainen fiilis, että biisi on kuultu kerran livenä Reckoning Nightin julkaisukiertueella, mutta voin kyllä olla väärässäkin. Loistava veto, onhan biisi hyvä ja tyylillisesti Liimatainen on ollut jo reilut 12 vuotta sitten asian ytimessä! Tavallaan bändi teki itselleen karhunpalveluksen, sillä vaikka uuden levyn hitti ”I Will Build You a Rome” onkin loistava power-ralli, ei se keikan päättäjänä enää niin puhutellut edellisen nostalgiaryöpyn jälkeen.

Yleisö oli selkeästi varttuneemmasta päästä, mikä näkyikin hienosti Nosturin anniskelualueen laajennuksessa niin, että törppö kädessä pääsi eturiviin asti, siinä missä alaikäisille oli varattu vain pieni kaistale lavan vasemmasta reunasta. Cain’s Offering viihdyttikin juhlakansaa vajaalla puolitoistatuntisellaan koko rahan edestä. Power metalille löytyy edelleen Suomessa ja varsinkin Suomen ulkopuolella kysyntää, joten toivotaan ettei seuraavaa levyä jouduta odottamaan kuutta vuotta. Lisää keikkojakaan ei ilmeisesti ole näillä näkymin tiedossa, joten varsinkin jos Tuskan-veto sattui jäämään väliin, olisi kannattanut olla paikalla!

Cain’s Offeringin setti:
1. I Am Legion (intro)
2. Stormcrow
3. The Best of Times
4. More Than Friends
5. A Night to Forget
6. Constellation of Tears
7. Thorn in My Side
8. Too Tired to Run
9. Stolen Waters
10. My Heart Beats for No One
11. Oceans of Regret
12. Antemortem
13. On the Shore

Encore:
14. My Selene (Sonata Arctica cover)
15. I Will Build You a Rome

2016-10-01-02-cains-offering-nosturi-14Teksti: Atte Valtonen | Kuvat: Miia Collander | Ed: Ville Karttunen

Comments

comments

NO COMMENTS