CHILDREN OF BODOM: A CHAPTER CALLED BODOM w/ WHEEL – Jäähalli, Helsinki, 15.12.2019 (suomeksi)

0
617
Share on Facebook
Tweet on Twitter

Eräs suomalaisen metallimusiikin historian luku sai päätöksensä 15. joulukuuta 2019. Yksi vuoden suurimmista uutisista koski Henkka T. Blacksmithin, Jaska Raatikaisen ja Janne Wirmanin yllättävää lähtöä Children of Bodomista, bändin kitaristi/vokalisti Alexi Laihon jäädessä ainoaksi alkuperäisjäseneksi. A Chapter Called Children of Bodom -nimeä kantava jäähyväiskeikka nähtiin Helsingin Jäähallilla paikallisen progesuosikki Wheelin kera.

Katso kuvagalleria keikalta TÄÄLTÄ!
Read in English HERE!
Kuuntele keikalla soitetut kappaleet Spotifysta:

Bear: Wheel aloitti lähes tarkalleen kello 19:00 debyytiltään Moving Backwards poimituilla “Lackingilla” ja “Vulturesilla”. Keikka alkoi hieman kankeasti – kenties lievän hermoilun vuoksi – mutta nämä tyypit joka tapauksessa todella tuntevat materiaalinsa tätä nykyä ja kuulostavat niin hyviltä. Tummiin huppuihin sonnustautunut bändi viihtyi lavalla samassa muodostelmassa kuin kutakuinkin kaikilla tämän vuoden keikoilla, mutta pysyi sen verran energisenä, ettei esityksestä tullut jähmeää. Niin helppoa kuin onkin ihailla koko bändiä, rumpali Santeri Saksalan ja uude(hko)n basistin Aki Virran kannattelema bassovoittoinen äänimaisema loi loistavan pohjan, jonka yllä laulu ja kitarat saivat liidellä.

Oli pienoinen harmi, ettei Jäähallin äänenlaatu ollut niin hyvä kuin sen olisi pitänyt olla näin monimutkaista musiikkia soittavalle bändille. Osa musiikin nyansseista katosi ja muuttui pelkäksi meteliksi hallin hälinässä. Vaikka Wheelille ei ollut ongelma esiintyä areenalla, klubi tai jopa linna tuntuu bändille sopivammalta paikalta. Myös valaistus oli sikäli mielenkiintoinen, että valot liikkuivat, mutta valoshow oli silti hyvin pimeä. Pariin otteeseen se loi kivoja siluetteja tai valaisi Saksalaa hyvin, mutta yleisesti ottaen bändiä oli melko vaikea nähdä.

James Lascelles [laulu/kitara] jutteli yleisölle pari kertaa, teki kunniaa Children of Bodomille ja esitteli bändin nimikappaleen viimeisenä biisinä. Se oli ehdottomasti mieluista kuultavaa seurueellemme ja yksi illan kohokohdista, sekä hieno lopetus. Vaikka tämä ei ollutkaan lempikeikkamme bändiltä tänä vuonna (toisaalta Opera Festival Rocksista oli vaikea pistää paremmaksi), on aina hienoa saada mahdollisuus nähdä Wheel livenä, ja olimme tyytyväisiä että niin suuri osa yleisöstä ilmaantui paikalle ajoissa tsekkaamaan bändin setin!

Wheelin settilista:
1. Lacking
2. Vultures
3. Tyrant
4. Please
5. Where the Pieces Lie
6. Wheel

Essi: Wheelin lopetettua settinsä lavalle alkoi rakentua tuttu näky. Children of Bodomille ominaiset tynnyrit koristivat jo lavan reunoja, mutta rumpusetin ja koskettimien välistä kankaan alta paljastui myös tuttu autonraato. Hexed-albumiin viittaava taustakangas oli myös viritetty paikoilleen, mutta ennalta saattoi aavistaa, ettei se pysyisi paikallaan koko keikan aikaa – nyt oltiin jättämässä jäähyväisiä, ei promoamassa uusinta albumia.

Yleisöstä päätellen näistä jäähyväisistä olisi tulossa ikimuistoiset. Vaikka päätöskeikasta ilmoitettiin marraskuun alkupuolella eli varsin pikaisella aikataululla, oli paikalle saapunut faneja ympäri maailmaa, kuten esimerkiksi Saksasta, Venäjältä, Japanista, Skotlannista, Italiasta ja Argentiinasta. Kellon lähestyessä ilmoitettua soittoaikaa, alkoivat rytmikkäät taputukset ja Bodom-huudot.

Olo keikan alkaessa oli epätodellinen. Tietoisuus siitä, että tänään kuulisin monen itselleni tärkeän biisin viimeistä kertaa livenä (ainakin tällä kokoonpanolla) teki olon haikeaksi. Oma tarinani Bodomin kanssa alkoi 2006, kuullessani ensimmäistä kertaa bändin Britney Spears -coverin. Nyt, 13 vuotta myöhemmin, yhteinen taival saisi arvoisensa lopun jäähallikeikan ollessa itselleni 25. livekohtaaminen Children of Bodomin kanssa.

Bändi aloitti illan ”Under Grass and Cloverilla” ja “Platitudes and Barren Wordsilla” Hexed-albumilta. Tämän jälkeen taustakangas pudotettiin alas ja tutut COB-valokirjaimet alkoivat välähdellä ”In Your Facen” tahdissa.

Ennen keikkaa olin toivonut, että illan aikana nähtäisiin jotain erityistä: ehkä kuulisimme joitakin harvemmin soitettuja kappaleita tai varastoista olisi kaivettu viimeiset pyrot tätä iltaa juhlistamaan. Nämä toiveet jäivät täyttymättä ja hyvä niin, sillä loppujen lopuksi mitään erityisiä kikkoja ei tarvittu.

Lavalla nähtiin bändi, joka oli omassa elementissään. Biisit vedettiin samalla tarkkuudella ja asenteella kuin aina ennenkin, ja tietyissä kappaleissa nähtiin tutut maneerit, olivat ne sitten loppuhidastus ”Angels Don’t Killissä”, Jannen rumpukapuloiden jakelu ”Bodom Beach Terrorin” aikana tai edellä mainitun ja Alexin yhteiset soolot ”Needled 24/7:ssa”.

Välispiikeissä Alexi veti tuttua kaavaa, ja oman tonttinsa hoiti myös Janne, joka tällä kertaa tunnusti muun muassa soittaneensa ”Blooddrunkin” väärästä sävellajista ja unohtaneen väärän paidankin ylleen. Keikan loppupuolella Alexi sanoi lyhyet kiitokset yhteisen musiikkiuran jättäville bändiläisille, minkä jälkeen palattiin jälleen asiaan.

Children of Bodom soitti materiaalia jokaiselta kymmeneltä albumiltaan, säästellen suosituimpia klassikoita setin loppupäähän. Encoressa tykiteltiin “Hate Me,” “Hate Crew Deathroll,” “Lake Bodom” ja viimeisenä “Downfall.” Näistä kolme viimeistä menivät allekirjoittaneen osalta moshatessa, laulaessa – ja itkiessä.

“Downfallin” viimeisten sointujen päätyttyä bändi kerääntyi vielä lavalle viimeiseen yhteiskuvaan yleisön kanssa. Muiden jäsenten poistuttua lavalta outron saattelemana Jaska teki vielä paluun yleisön eteen ja lausui kiitoksensa menneistä vuosista faneille. Jos yleisö oli tunteiden vallassa, niin oli Raatikainenkin, joka useasti kääntyi pois mikrofonin luota keräilemään itseään. Raatikaisen poistuttua lavalta taputukset ja huudot jatkuivat “(You Gotta) Fight for Your Right (to Party)” -outron jo vaihduttua Band of Brothers -tunnariin. ”We want more”-huutojakin kuultiin vielä pitkään kiertuetyöntekijöiden jakaessa vielä eturiviin rumpukapuloita ja plektroja.

Lopulta salin valot sytytettiin ja viimeistenkin fanien oli hyväksyttävä, että keikka todella oli ohi.

Children of Bodomin settilista:
1. Under Grass and Clover
2. Platitudes and Barren Words
3. In Your Face
4. Shovel Knockout
5. Bodom Beach Terror
6. Everytime I Die
7. Halo of Blood
8. Are You Dead Yet?
9. Blooddrunk
10. I Worship Chaos
11. Angels Don’t Kill
12. Follow the Reaper
13. Deadnight Warrior
14. Needled 24/7

Encore:
15. Hate Me
16. Hate Crew Deathroll
17. Lake Bodom
18. Downfall
Outro: (You Gotta) Fight for Your Right (to Party) – Beastie Boys
Outro: Main Titles from the HBO Mini-Series Band of Brothers – Michael Kamen

Children of Bodomin merkitystä suomalaiselle metallimusiikille tuskin tarvitsee sen kummemmin perustella. Yhtyeen nyt jättävät jäsenet ovat olleet osana luomassa uskomatonta tarinaa jo yli 20 vuoden ajan. Jään mielenkiinnolla odottamaan, minne Alexi ja Daniel suuntaavat vielä julkistamattomien uusien yhtyetovereiden kanssa. Children of Bodomin tarina sai arvoisensa lopun, tehden samalla tilaa jollekin uudelle.

Kiitos Janne, Jaska ja Henkka. Kiitos Children of Bodom.

We were the Hate Crew.

Kuvat: Sami Hinkkanen

Comments

comments

NO COMMENTS