CMX – Klubi, Tampere, 8.12.2016 (suomeksi)

0
2704
Share on Facebook
Tweet on Twitter
Tiketti.fi (promotional photo)

Suomirockin kameleontin CMX:n vuoden takainen harvinaisuuskiertue “Kuljettuja teitä, harvoin kuultuja lauluja” osoittautui ilmeisen menestyksekkääksi, sillä bändi päätti järjestää toisen kierroksen samalla sapluunalla. Tuoreen Cloaca Maxima III -triplakokoelman julkaisun vanavedessä keikkoja oli tällä kertaa kolmen sijaan jopa kymmenen. Tampereen Klubilla bändi poikkesi 8. joulukuuta, ja esitys oli viime vuoden tapaan loppuunmyyty.

Tutustuin CMX:n tuotantoon vasta viime vuonna Mesmerian ilmestyessä, enkä ollut nähnyt bändiä livenä kuin kerran Pakkahuoneella kyseisen levyn julkaisukiertueella. Edellinen harvinaisuusveto Klubilla jäi osaltani valitettavasti väliin, koska reagoin liian myöhään ja tapahtuma oli jo myyty loppuun. Tämä jäi lievästi sanottuna kismittämään, sillä settilista näytti sen verran herkulliselta. Tällä kertaa kuitenkin pääsin seuraamaan menoa, ja setissä oli taas luvassa mannaa tosifaneille.

“Tanssin jumala” vuoden 1990 Tanssitauti-ep:ltä oli hieman erikoinen avausbiisi – sitä kuunnellessa tanssijalka ei kauaa kerennyt vipattaa, kun biisi päättyi hardcore-rypistykseen vain hieman yli kahden minuutin jälkeen. No, CMX tunnetaan erikoisuuksistaan, ja tunnelma vaihtuikin aika tehokkaasti siirryttäessä lähes iskelmälliseen sinkkubiisiin “Tuulet ja myrskyt”, joka ei ollut vielä tainnut täysin syöpyä bändin jäsentenkään pääkoppiin, sillä väliosassa A.W. Yrjänä unohti sanat. Tämän jälkeen vuorossa oli taas vanhempaa materiaalia, josta erityisesti “Veljeskunta” näytti olevan yleisön mieleen, lukuisista ilmaan nousseista nyrkeistä päätellen. Ensimmäisenä merkittävänä erona viime vuonna näkemääni Pakkahuoneen-keikkaan huomasin sen, kuinka paljon puheliaampi Yrjänä oli tällä kertaa. Hän pohjusti “Kirjeitä paratiisista” -kappaletta kertomalla, että Vainajalan (1998) tuottajana toiminut “Amerikan pelle”, Faith No More -basisti Billy Gould, ei aikoinaan halunnut kyseistä biisiä levylle, koska se kuulosti hänestä liikaa Smashing Pumpkinsilta. Myöhemmin kun joku huuteli “Epätodennäköisyyslaskelmaa”, Yrjänä kertoi anekdootin kappaleen laulusessioista, joissa hän ja kitaristi Janne Halmkrona olivat huomanneet mikrofonin olleen väärin päin vasta ihmeteltyään äänitysjäljen laatua. Komppikitaristi Timo Rasio oli kuitenkin kieltänyt mainitsemasta kappaleiden nimiä spiikeissä, joten pariin otteeseen yleisölle tarjottiin arvoituksia: esimerkiksi “Työt ja päivät” esiteltiin muinaiskreikkalaisella otsikolla “Erga kai Hēmerai“.

Setti vuorotteli karkeasti jaoteltuna äänekkäiden ja hitaahkojen kappaleiden välillä. Olin erityisen tyytyväinen päästessäni kuulemaan kaksi suosikkiani Pedoilta (2005): “Mustat siivet yli taivaan” soi Olli-Matti Wahlströmin rummutuksen ansiosta vielä dynaamisempana kuin levyllä, ja kaoottinen nimiraita toi illan arvoiseensa päätökseen. Muita edukseen erottuneita biisejä olivat tunnelmallinen “Jatkuu niinkuin sade”, tanakka “Mestarirakentaja”, taustanauhalta tulleella pianolla höystetty “Kuolemaantuomitut” ja hienojen punaisten valojen sävyttämä “Parvatin tietäjä”. Vaikka yleisö koostui selvästi tosifaneista, tunnelma loppuunmyydyssä salissa oli pikemminkin harras kuin riehakas, kenties vähäisen liikkumistilan vuoksi. Muutamat biisit saivat kuitenkin taempanakin seisoneet innostumaan, ja yleisön suurimmiksi suosikeiksi nousivat shamanistisen raivokas “Pyhiinvaeltaja” ja yllättävän potkivaksi äitynyt “Ennustaja”. Bändi vaikutti olevan elementissään hieman pienemmällä lavalla ja nauttivan ei-niin-ilmeisten kappalevalintojen soittamisesta, mikä ilmeni rentona ja vapautuneena tunnelmana. Yrjänän ääni pysyi suhteellisen hyvin vireessä, eikä bändin soittokaan kuulostanut missään vaiheessa laahaavalta, toisin kuin edellisellä CMX-keikallani, jolla muutamat nopeammat biisit jäivät hieman aneemisiksi. Klubin soundeissa ei ollut juuri valittamisen varaa, ja tekninen puoli tuntui pelaavan suurimmaksi osaksi lavallakin – Halmkronan kitarapedaali temppuili pariin otteeseen, mutta bändi onnistui kuittaamaan tilanteet huumorilla.

Koska olen toivoton epäpunkkari, jonka makuun Aura (1994) on vanhin toimiva CMX-julkaisu, alkuaikojen tuotantoa olisi puolestani voinut olla hieman vähemmän setissä. Toisaalta iän tuoman varmuuden kera ja uudemman materiaalin rinnalla soitettuina “Helvetin hyvän paimenen” kaltaiset vedot aukesivat paremmin kuin levyversioina. Hc-sävytteisempää materiaalia lienee muutenkin vaikeaa sijoittaa ns. normaalien CMX-keikkojen ohjelmistoon jonkinasteista kummastusta aiheuttamatta (varsinkin kun kahta ensimmäistä täyspitkää ja vanhoja ep:itä ei löydy kätevästi eräästä ruotsalaisesta suoratoistopalvelusta), joten tämä oli oivallinen tilaisuus hemmotella vanhan koulukunnan faneja. Aionin (2003) joutuminen täysin sivuutetuksi kuitenkin kummastutti, varsinkin kun kyseessä on käsittääkseni niin bändin kuin fanien suosikkeihin lukeutuva albumi. “Pirunnyrkki” tai “Nahkasiipi” olisi varmasti ollut muidenkin kuin allekirjoittaneen mieleen. Tuore kokoelmakaan ei ollut vahvasti edustettuna, kun uusista kappaleista sinkkulohkaisu “Tuulet ja myrskyt” oli mukana ainoana pakollisena rallina. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla joitain kolmoslevyn ennenjulkaisemattomia b-puolia livenä – ehkä joskus toiste sitten?

CMX lienee ainut kotimainen pitkän linjan rockyhtye, joka voi jättää suurimmat hittinsä ja yleisönhuudatusbiisinsä soittamatta ja silti myydä keikkapaikat täyteen. Festivaalikeikoilla ja seuraavan albumin julkaisukiertueella vanhat sotaratsut palaavat varmasti ohjelmistoon, mutta toivon mukaan harvinaisuuskiertueista muodostuu jonkinlainen perinne, jotta hämyisemmiksi jääneet kappaleet saavat paikkansa parrasvaloissa jatkossakin – CMX:n tuotanto on kuitenkin sen verran laajaa, että siitä saa koostettua monenmoisia settilistoja ilman minkäänlaisia huteja.

 

Settilista:
1. Tanssin jumala
2. Tuulet ja myrskyt
3. Todellisuuksien yleiset luokat
4. Helvetin hyvä paimen
5. Veljeskunta
6. Kirjeitä paratiisista
7. Neljäs valtakunta
8. Työt ja päivät
9. Kuolemattomuuden ääni
10. Jatkuu niinkuin sade
11. Taivas ja helvetti
12. Veitsenterä
13. Mestarirakentaja
14. Kuolemaantuomitut
15. Pyhiinvaeltaja
16. Mustat siivet yli taivaan
17. Ennustaja
18. Kauneus pettää
19. Parvatin tietäjä
Encore:
20. Aamutähti
21. Pedot

Comments

comments

NO COMMENTS