CMX – Rytmikorjaamo, Seinäjoki, 30.03.2018 (suomeksi)

0
2875
Share on Facebook
Tweet on Twitter

Torniolaislähtöinen CMX on edennyt urallaan jo 16. albumiinsa. Helmikuun alussa ilmestyneen Alkuteoksen myötä bändi lähti Kolmen vuosikymmenen lauluja -otsikon alla kulkevalle kiertueelle, jonka kahdella ensimmäisellä keikalla se esitti myös elektroCMX-nimellä syntikkaversioita kappaleistaan kuten viime vuonna Helsingin Juhlaviikoilla. Musicalypse päätyi raportoimaan karvalakkimallisesta esityksestä Seinäjoen Rytmikorjaamolla 30. maaliskuuta, mutta päivämäärä osoittautui myöhemmin omalla tavallaan merkittäväksi.

Kuuntele CMX:n virallinen soittolista kiertueen kappaleista Spotifysta tästä (Huom! Ei sisällä “Götterdämmerungia”, jota ei löydy Spotifysta):

Alkuteos on aiempaa isompaa roolia ottaneine syntikoineen piristävä tapaus CMX:n tuotannossa, vaikkei albumi ole pyörinyt soittimessani järin pitkään vielä. Bändi ei tehnyt totaalista irtiottoa rockista kuten raportissani Juhlaviikoilta ehdotin, mutta elektronisen setin vaikutus kuuluu kuitenkin musiikissa. Toki bändin levyillä on aiemminkin kuultu kosketinsoittimia, mutta uutukaisella niistä välittyy jopa hieman 80-lukulaisia sävyjä, joita ei aiemmin ole CMX:n musiikissa vahvasti kuulunut. Levy on kokonaisuutena progeileva, mutta silti kivuttomasti aukeava, ja niinpä odotin mielenkiinnolla materiaalin kuulemista livenä.

Keikka alkoi elektronisella introlla, jonka jälkeen päästiin luonnollisesti tuoreen levyn “Elementa”-avausbiisin pariin. Bändi oli alusta lähtien hyvässä iskussa, mutta yleisö vaikutti melko jähmeältä – liekö syynä ollut uusi ja outo kappale, lämmittelybändin puute vai yli kaksi tuntia ovien avautumisesta kestänyt odotus? Tunnelma muuttui kuitenkin silmänräpäyksessä “Linnunhampaan” pärähtäessä soimaan, sillä väki heräsi horroksesta ja yleisössä alkoi näkyä liikettä. Esitys osoitti myös, kuinka hyvin kehnosoundisen Rautakanteleen (1995) materiaali pääsee oikeuksiinsa livenä – onkin huutava vääryys, ettei kyseistä levyä ole miksattu uusiksi Auringon (1992) ja Auran (1994) tapaan.

A.W. Yrjänä tervehti yleisöä hämmästellen, miten paikalla oli “väkeä kuin pipoa” sekä huomautti kyseessä olevan CMX:n 33-vuotispäivä, sillä bändi perustettiin vuonna 1985 pitkänäperjantaina. Juhlallinen päivämäärä oli siis oivallinen kiertueen teeman kannalta, sillä etukäteen oli luvattu, että biisejä kuultaisiin jokaiselta pitkäsoitolta. Näin ei kuitenkaan ihan tapahtunut, sillä Iäti (2010) oli kokonaan paitsiossa, mutta tästä huolimatta CMX:n setti oli hyvä läpileikkaus sen koko tuotannosta. Upeasti soinut “Taivaan lapset” oli oiva valinta soitettavaksi Pohjanmaalla tekstinsä vuoksi (“lakeudella lieto tuuli”), kun taas “Meidän syntimme” edusti Yrjänän mukaan “pääsiäismusaa” ja toikin mukanaan omanlaistaan maagisen harrasta tunnelmaa.”Kultanaamion” ja “Ainomielen” kaltaiset hitit innostivat yhteislauluun, mutta mukaan mahtui myös ei-niin-ilmeisiä ralleja kuten “Isohaara” ja “Fysiikka ei kestä”, joten mistään yllätyksettömästä hittikimarasta ei ollut kyse.

“Siivekkään” ja “Puuvertauksen” seesteisyydelle toi vastapainoa “Punaisen komentajan” ja “Petojen” vyörytys, ja tarjottiinpa hardcore-harrastajillekin herkkua “Götterdämmerungin” muodossa. CMX:n varhaistuotantoon vihkiytymättömän näkökulmasta yllättäviä kohokohtia olivat “Katariinanpyörän” hidas versio ja “Kätketty kukka”, jonka sooloon Janne Halmkrona ujutti pätkän aikanaan samana vuonna julkaistua Nirvanan “Smells Like Teen Spiritiä”. Jälkimmäisestä Yrjänä mainitsi mielenkiintoisena faktana sen, että kappaleen ensiesitys tapahtui todennäköisesti Seinäjoella kesän 1991 Provinssirockissa. “Discoinfernon” jytinä toi lopulta keikan arvoiseensa päätökseen, ja Rytmikorjaamolta sai poistua hyvin mielin.

Bändi oli hyvässä tikissä ja hoiti suvereenisti myös setin puolivälissä kuultujen “Konx om paxin” ja “Seitsentahokkaan” progeilut, mutta ilmassa oli silti tietynlainen vaaran ja spontaaniuden tunne, kuten Yrjänän hieman haparoiva tulkinta “Laavaa”-biisissä osoitti. Halmkrona puolestaan mokaili viimevuotisessa radiohitissä “Katso ihmistä”, jonka jälkeen hän vetosikin yleisöön: “Voidaanko kollektiivisesti sopia, että tuo biisi on paska, ettei mun tarvitse opetella soittamaan sitä?” Valoshow toimi hienosti, varsinkin syntikkavoittoisen “Puolikas hyvää” -singlen aikana, ja “Discoinfernon” valot olivatkin kuin suoraan helvetillisestä diskosta. Moitteita täytyy kuitenkin antaa keikan soundeista: bassorummun jytinä oli tolkuttoman kovalla ja teki “Petojen” lopusta ja “Götterdämmerungista” melkoista puuroa. Tämän lisäksi Yrjänän ikonisesta bassoriffistä “Kultanaamiossa” ei saanut selvää, ja laulu niin ikään hautautui välillä instrumenttien alle. Kaiken kukkuraksi Rytmikorjaamon ilmanvaihto, josta Ville Valokin kuittaili taannoin, oli jälleen olematon, ja yleisön sekaan siirtyessäni tuntui kuin olisin astunut huonosti lämmitettyyn saunaan – onpahan tämäkin keino saada ihmiset ostamaan lisää juotavaa…

 

Olin olettanut kiihkeimmän CMX-huuman rajoittuvan isoihin yliopistokaupunkeihin, mutta bändin 33-vuotisjuhlaillan tunnelma Seinäjoella oli mainio ja osoitti minulle, että myös lakeuksilta löytyy bändin intohimoisia kuulijoita, vaikkei viimevuotisen Talvikuningas-erikoisvedon kaltaiseen hurmokseen ihan päästykään. CMX:n esiintymisistä ei bändin pitkästä iästä huolimatta ole aistittavissa leipääntymisen tai väkinäisen puurtamisen merkkejä, luultavasti bändin hillityn keikkatahdin sekä vaihtelevien kiertueteemojen ja -settien ansiosta. Bändin soitto oli tiukkaa, muttei insinöörimäistä, ja vaikka kiertueen settilista oli sama muillakin keikoilla, esitys ei tuntunut käsikirjoitetulta tai jäykältä. Uutta materiaalia olisin mielelläni kuullut enemmänkin kuin kolmen (hyvin livenä toimineen) poiminnan verran, mutta toisaalta tässä piilee hyvä syy käydä katsomassa bändiä jatkossakin – kenties “Verenpuna” ja “Alkemisti” saavat ensisoittonsa kolmannella harvinaisuuskiertueella?

Settilista:
1. Elementa
2. Linnunhammas
3. Isohaara
4. Laavaa
5. Meidän syntimme
6. Taivaan lapset
7. Siivekäs
8. Punainen komentaja
9. Konx om pax
10. Katariinanpyörä
11. Seitsentahokas
12. Katso ihmistä
13. Fysiikka ei kestä
14. Pedot
15. Puuvertaus
16. Kultanaamio
17. Puolikas hyvää
18. Kätketty kukka
19. Ainomieli

Encore:
20. Götterdämmerung
21. Discoinferno

Comments

comments

NO COMMENTS